Међународно квиз такмичење „Немањићи“

Међународно квиз такмичење „Немањићи“

Као што смо раније навели наша школа је и ове сезоне учествовала у овом међународном такмичењу. Припреме за такмичење су почеле још у првом полугодишту 2023/24. школске године. У конкуренцији од 119 тимова екипа наше школе „Кнез“ пласирала се у друго коло гдје је учествовало педесет екипа. У другом кругу такмичења, у жестокој конкуренцији, наша екипа успјела је да буде међу првих осам екипа које су се пласирале у полуфинале.

Полуфинале и финале такмичења су се одржала у манастиру Студеници од 20. до 24. 5. 2024. године. Поред запажених резултата које су постигли, посебно је упечатљив обилазак неких од најзначајнијих српских светиња, али и нова познанства успостављена са другим такмичарима. Организатор се заиста потрудио да боравак такмичара буде пријатан, уз елементе образовног карактера.

Програм је, заиста, био врло садржајан. Наиме ученици и њихови ментори су обишли осим Студенице, Врњачку Бању и манастире Жичу, Градац, Павлицу, Кончул и Љубостињу. Излети су допуњени забавним играма за ученике, а имали су и прилику да присуствују демонстрацијама витешких двобоја и употребе средњовјековног оружја које им је демонстрирао српски витешки ред „Свибор“.

Посебно бисмо истакли велики труд и посвећеност наших такмичарки: Сташе Видаковић IX2, Ање Лазић IX5 и Ивоне Ристивојевић IX3. То, уосталом, потврђују и резултати. Треба напоменути да су то одличне ученице које , и поред захтјевног такмичења, нису запоставиле своје школске обавезе.

Ментори ученика били су: Јелица Судар, библиотекар и Дејан Живановић, наставник историје.