Професионална оријентација ученика деветог разреда

Професионална оријентација ученика деветог разреда

Ученици 9. разреда су дана, 11.05.2023. године присуствовали предавању професора из Средње стручне школе Јања. Предавање је одржано у два термина, од 11.20 до 12.00 за ученике деветих разреда прве смјене           ( 9 – 1 и 9 – 5) и други термин од 12. 10 до 13.00 часова за ученике 9 – 2, 9 – 3 и 9 – 4.

ССШ Јања је представљена видео презентацијом на самом почетку предавања. У видео презентацији  акценат је стављен на опремљеност школе ( кухиња за одјељење посластичара и кувара као и за предмет Послуживање).

Истакнута су и одјељења за дефицитарна занимања : Архитектонски техничар, Царински техничар, Трговачки техничар, Кувар – Конобар.

Ученицима је скренута пажња да општина стипендира ученике који се одлуче за занимања кувар и конобар са по 100 КМ и плаћене трошкове превоза. Ти ученици упоредо са практичном школском наставом знање стичу и у ресторанима Пет језера и Етно село Станишићи за новчану надокнаду. Сваком ученику је омогућено да добије 40% просјечне дневнице тако да током школовања имају и џепарац.

Архитектонски техничари уређују и презентују урбанистичке пројекте. Током школовања стичу знања из нацртне геометрије, статике и отпорности материјала, примјену рачунара у грађевинарству, урбанизму.

Предавању се прикључила и ученица првог разреда средње школе која је из свог угла представила ову средњу школу.

Заинтересовани ученици су постављали питања а на крају предавања ученицима су подијељени флајери.