Пуштен у рад семафор код ОШ „Кнез Иво од Семберије“

Пуштен у рад семафор код ОШ „Кнез Иво од Семберије“

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић данас је свечано пустио у рад пјешачки семафор у Улици Незнаних јунака. Семафор је постављен код централне Основне школе „Кнез Иво од Семберије“, највеће школе у Бијељини, коју похађа 1250 ученика, а за његову уградњу из градског буџета издвојено је око 30.000 КМ.

Семафор ће побољшати безбједност ђеце у саобраћају, јер је пјешачки прелаз на овом мјесту поред школе врло фреквентан. Осим семафора, са руководством школе „Кнез Иво од Семберије“ договорили смо се да им помогнемо да уреде школско двориште, да би ђеца имала што квалитетнији прилаз школи и мјесто за рекреацију – навео је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Семафор је постављен код централне Основне школе „Кнез Иво од Семберије“, највеће школе у Бијељини, коју похађа 1250 ученика, а за његову уградњу из градског буџета издвојено је око 30.000 КМ.

Директор Основне школе „Кнез Иво од Семберије“ Раденко Савић навео је да ће постављање семафора много олакшати ученицима пут до школе, те да су експерти обучили ђецу како се овај семафор употребљава.

Када нема пјешака и возила, новопостављени семафор ће показивати зелено свјетло, а када пјешаци желе да пређу улицу притиском на дугме семафор ће приказивати црвено свјетло за возаче.

– Ријеч је о семафору каквих до сада није било у Бијељини, на којем пјешак притиском дугмета позива зелено свјетло за прелазак пјешачког прелаза.

Онемогућена је злоупотреба, јер ће сигнал бити подешен тако да се након притискања тастера и преласка пјешака даје 60 секунди за пролаз возилима. Може се десити да цијелу ноћ или више часова у току дана првенство пролаза и зелено свјетло имају возачи, све до позива пјешака – појаснио је начелник Ођељења за стамбено-комуналне послове Томица Стојановић.

Он је додао да је пројекат изградње семафора наставак активности на усавршавању свјетлосне сигнализације у Граду.

– Прошле године је урађен семафор на раскрсници између Мајевичке улице и Улице Димитрија Туцовића. Прије неколико дана постављени су звучни семафори за слијепа и слабовида лица, а у току је и постављање бројача на семафорима који приказују колико секунди је преостало за отварање зеленог или црвеног свјетла возачима и пјешацима који чекају – истакао је Стојановић.

Улица у којој се налази Основна школа „Кнез Иво од Семберије“ била је дио магистралног пута Бијељина-Брчко, а у последње три године ова категорија је скинута и то је сада градска улица.