САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Želimo se danas obratiti vama s teškim srcem, u svjetlu nedavnog događaja koji nas je sve duboko potresao. U srijedu, 25. oktobra, naša draga koleginica, nastavnica geografije, Danijela Lazić, postala je žrtva napada u našoj Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije”. Neposredno prije sjednice Nastavničkog vijeća, Danijela je pogođena kamenom u glavu od strane učenika, učenika kome čak nije ni predavala. Šokantno je čuti da je učenik, dok je nanosio ovu ozljedu, izjavio da to nije ni mali dio onoga što je planirao uraditi.

Ovaj događaj nije samo izolovani incident; to je duboko uznemirujući simptom sveprisutnog problema nasilja u školama. Nastavnici, kao i učenici, sve su češće mete fizičkog i verbalnog nasilja. Ova situacija se ne može i ne smije tolerisati, i mi, kao Sindikat Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije”, osjećamo obavezu da se suprotstavimo ovom ozbiljnom problemu.

Danijela Lazić je više od koleginice – ona je mentorka, podrška i inspiracija mnogim učenicima. Njen profesionalizam i posvećenost obrazovanju su neupitni, a njena ozbiljna povreda nas je sve duboko potresla. Danijela, želimo ti uputiti našu iskrenu podršku i želje za bržim oporavkom.

No, ovaj događaj ide puno dublje od pojedinačnog incidenta. Ovo je alarm za nasilje u školama, ne samo prema učenicima, već i prema nastavnicima. Nasilje od strane učenika koji su već pokazivali nasilničke sklonosti postaje sveprisutan problem. Zahvalni smo na pravovremenoj reakciji policijskih organa, ali moramo biti svjesni da jednokratne mjere nisu dovoljne.

Ovaj incident treba nas podstaći na ozbiljno razmišljanje i djelovanje. Sindikat Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” poziva sve članove školske zajednice, roditelje, i društvo u cjelini da se udruže u borbi protiv nasilja u školama. Potrebno je uložiti dodatne napore u prepoznavanje i pružanje podrške učenicima koji pokazuju nasilničke sklonosti. Takođe, potrebno je raditi na edukaciji i svijesti o ozbiljnosti problema nasilja u školama.

Nasilje ne bi smjelo biti tabu. Moramo stvoriti okruženje u kojem će se učenici osjećati slobodnima razgovarati o svojim problemima, bez straha od osude ili sankcija. Ovo je zajednički problem koji zahtijeva zajednički odgovor.

Ponosni smo na hrabrost i profesionalizam naših nastavnika, uključujući i Danijelu Lazić, te se nadamo da će se ona brzo oporaviti i vratiti svom poslu. No, moramo zajedno raditi na tome da se ovakvi incidenti ne ponavljaju. Nasilje u školama treba iskorijeniti kako bismo osigurali sigurnu i podsticajnu okolinu za sve naše učenike i nastavnike.

Hvala vam na pažnji, i neka ovaj događaj bude prekretnica u našoj borbi protiv nasilja u školama.

 

SINDIKALNA ORGANIZACIJA OSNOVNE ŠKOLE  „KNEZ IVO OD SEMBERIJE“