Акција ,,Мјесец борбе против болести зависности”

Акција ,,Мјесец борбе против болести зависности”

У Републици Српској имамо регистар обољелих особа које се лијече од болести зависности и у 2016. години на лијечењу је било 486 зависника у доби од 15 и више година, а најчешће су то хероински зависници и зависници од марихуане”, рекао је Латиновић на конференцији за новинаре у Основној школи “Кнез Иво од Семберије”.

Овим обраћањем јавности у једној од најбројнијих школа у Српској са више од 1.500 ученика Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске је у сарадњи са Комисијом Владе за сузбијање злоупотребе опојних дрога обиљежило ” Мјесец борбе против болести зависности”.

Латиновић је најавио да ће наредне године бити обављено ново истраживање у Српској у оквиру 35 европских земаља, а према последњем оваквом истраживању 2011. године пет одсто младих је тада већ од 15 година пробало неке од дрога, најчешће марихуану, 70 процената је користило алкохол и 35 одсто малдих је пушило дуван и дуванске производе.

“Показатељи нас обавезују на сталну бригу о овом проблему и усмјеравање у правцу едукације, заједничке акције свих у друштву и веће сензибилације младих за здравим начином живота и избјегавањем негативних “, оцјенио је Латиновић.

Он је најавио истраживање о присуству дрога у школама методом тестирања површинба у објектима на трагове дрога, којом се не стигматизују дјеца али се открива присуство проблема у некој школи и алармирају активности за његово рјешавање.

Латиновић је указао и на присуство нових дрога у Српској, лијекова и разних синтетичкох производа који се често пакују у неке чајеве, мирисе и спрејове у покушају да међу уобичајеним производима буду доступнији на тржишту.

Према његовим ријечима, осим злоупотреба дрога, активности у борби против болести зависности усмјерене су и на злоупотребу алкохола и пушења дуванских производа.

Латиновић каже даа су ан дроге посебно осјетљива дјеца, док су код лакохола то ветерани рата, уз додатне културолошке навике становнишва да се слви и тугује уз алкохол..

Замјеник директора Полиције Републике Српске Радомир Домузин изнио је на конференцији за новинаре податке о превентивним и репресивним акцијама које су током године спроведене у Српској и истакао да је пљенидба дроге за 10 одсто већа у току ове године у односу на претходну.

Према његовим ријечома, уз едукације усмјерене на ученике шестих и седмих разреда организован је и низ обука полицијских кадрова како би се упознали о новим појавним облицима дроге, а унапријеђена је и сарадња са цивилним сектором у циљу да потражња за дрогом буде што мања.

Домузин је рекао да је у току године полиција евидентирала 238 кривичних дјела и 376 прекршаја у области злоупотребе дроге, тужилаштвима су пријављена 283 лица, а у великим акцијама, од којих је једна била међународна, разбијене су велике криминалне групе и одузете значајне количине дроге.

У оквиру обиљежавања “Мјесеца борбе против болести зависности” у Основној школи “Кнез Иво од Семберије” организована је представа и изложба ученичких радова, тактичко-показна вјежба припадника Полицијске управе Бијелјина, одиграна је пријатељска кошаркашка утакмица основаца и полиције, а у градском Дому здравља одржано је стручно предавање о штетности дроге.