Наши ученици на манифестацији “Истраживачка авантура”

Наши ученици на манифестацији “Истраживачка авантура”

Управа Града Бијељина у сарадњи са Удружењем иноватора регије Бијељина, основним и средњим школама и РК ,,Искра“ организовала је 15.12.2022. манифестацију ,,Истраживачка авантура“. Манифестација је трајала од 17 до 20 часова у просторијама Mузеја Семберије и Галерије у Центру за културу ,,Семберија“ .

,,Истраживачка авантура“ пружила је љубитељима науке одличне садржаје у којима су могли да истраже спој науке и умјетности и искажу свој таленат.

На овој манифестацији учествовали су и наши најмлађи ученици 2. и 3. разреда ,,Кнез Иво од Семберије“, ПО Хасе. Сви ученици су нацртали цртеже на тему науке, као што су:  роботи и дронови. Њихови радови су били изложени у Галерији у Центру за културу, тако да су посјетиоци уживали у радовима даровитих појединаца. Касније је услиједило проглашење најбољих радова и уручивање награда и признања.

Алекса Марковић, ученик 2. разреда учитељице Данијеле Огњеновић Ковач, освојио је друго мјесто.

Никола Продановић, ученик осмог разреда ЈУ ОШ “Кнез Иво од Семберије“, је у четвртак, 15. децембра 2022. године представљао својим радом школу на манифестацији „Истраживачка авантура“ у категорији од шестог до деветог разреда.

Никола Продановић је направио макету на којој је приказао рад семафора са кретањем аутомобила. Ученик је користио два Micro:bita, на једном је програмирао рад семафора, а на другом кретање електромотора који је покретао траку са возилима. Micro:bitи су усклађени тако да, када се на семафору укључи црвено свјетло, аутомобил се заустави, а када се укључи зелено свјетло, аутомобил се настави кретати.

На изложби је било приказаних и старијих, раније већ виђених радова, док је Николин рад био не само истраживачки већ и иновативан. Свим присутним и заинтересованим гостима наш ученик је објашњавао свој рад, што је додатно привукло пажњу присутних.

На крају су награђени учесници манифестације те је наш ученик добио тастатуру и миш, а школа захвалницу за изузетан допринос и учествовање на манифестацији „Истраживачка авантура“.