Једно дрво чини разлику

Једно дрво чини разлику

Волонтери Let´s Do It тима, у сарадњи са Инфо центром Европске уније у Босни и Херцеговини су у недељу, 11.04.2021. године посадили дрвеће у десет градова широм наше земље у оквиру кампање „Наша планета, наша будућност“. Кроз данашњу акцију садње под називом “Једно дрво чини разлику” посађено је више од 6000 садница. У зависности од пређела у којем се садило кориштене су различите врсте дрвећа, па су тако приликом садње у урбаним срединама кориштене украсне врсте дрвећа као што је јапанска трешња, црвенолисна шљива и црвени храст, а приликом еколошког пошумљавања саднице бијелог и црног бора. Услијед глобалне пандемије вируса ЦОВИД-19, акције су одржане у складу са тренутним епидемиолошким мјерама и са ограниченим бројем волонтера.
Акцију у Бијељини реализовала је група волонтра, те су стабла 9 платана посађена и у дворишту школе „Кнез Иво од Семберије“, а акцију су подржали и радници школе.
Ова акција је била само наставак сарадње, јер је у задњих пола године засађено преко 50 садница разних вртста на подручју града, а у оквиру пројеката под покровитељством делегације ЕУ у Босни и Херцеговини. Ово је наше настојање да скренемо пажњу на значај заштите животне средине, значај зеленила и утицај зеленила на квалитет ваздуха и температурне разлике у љетном периоду. Уколико имамо у виду чињеницу да је Бијељина била најзагађенији град у Европи у претходних мјесец дана, а да је овакав тренд у задњих пар година, као и да је БиХ прва у Европи по смртности усљед загађења ваздуха долазимо до закључка да хитно морамо нешто урадити на овом пољу. Ово је наш допринос.