Међународно квиз такмичење ,,Немањићи 2021/2022“

Међународно квиз такмичење ,,Немањићи 2021/2022“

У периоду од 3. до 7. априла 2022. године у Чачку је одржано полуфинале и финале трећег по реду Међународног квиз такмичења ,,Немањићи“. Као и претходне двије године, и овај пут ОШ ,,Кнез Иво од Семберије“ је имала свог представника у полуфиналу.

У прва два квалификациона круга такмичења учешће је узело 200 екипа из Републике Српске, Србије, Хрватске, Италије и Словеније. Најуспјешнијих 8 екипа са српског језичког подручја је ушло у полуфинале квиза, а 4 екипе из српске дијаспоре директно у финале. Сам процес такмичења је трајао око седам мјесеци.

Нашу школу у Чачку су представљале екипе ,,Србисти“ ( Јована Коловић, Ана Станишић и Сташа Видаковић) и екипа ,,Исток“ ( Софија Ракић, Исидора Врућан и Анастасија Лукић) у пратњи наставника историје Дејана Живановића и наставнице српског језика Сандре Симић, а у самим припремама су учествовали и вјероучитељ Данијел Васић и наставница основа информатике Вера Марић. Не треба заборавити поменути и трећу екипу ,,Кнез“ која је елиминисана у другом кругу такмичења, а коју су чиниле ученице осмог разреда Јелена Делић, Марија Делић и Душица Станојевић. У коначном збиру, наше екипе су заузеле пето и шесто мјесто, а побједу у финалу је однијела екипа ,,Немањина дружина“ из Крушевца.

За све полуфиналисте организован је богат четвородневни програм који се заснивао на путовању кроз различите предјеле Србије. Учесници су имали прилику да првог дана посјете Тршић, родни крај Вука Стефановића Караџића, као и манастир Троношу. Непроцјењиво животно искуство јесте ноћење у Конаку манастира Студеница, а затим посјета самом манастиру, задужбини Стефана Немање из 12. вијека. У манастиру почивају мошти великог жупана Стефана Немање, родоначелника лозе Немањића и оца Светог Саве, мошти његове жене Ане ( Анастасије) Немањић, првог српског краља Стефана Првовјенчаног и краља Радослава, као и посмртни остаци Вукана Немањића.ј

Према даљем плану путовања, учесници су посјетили Музеј на отвореном ,,Старо село“ у Сирогојну, а након тога обишли Спомен-комплекс ,,Кадињача“. Посљедњег дана, на Благовијести, 7. априла, учеснике квиза и њихове менторе је у Храму Светог Саве у Београду примила Његова светост, патријарх српски Порфирије.

Овогодишња тема квиза су били знаменити Срби, а наредне године ће се обрађивати тема о страдањима нашег народа.