Међународно квиз такмичење “Немањићи”

Међународно квиз такмичење “Немањићи”

Поводом 800 година самосталности Српске православне цркве, Фондација „Мир Божији“, организовала је међународни квиз, васпитно-едукативног карактера, под називом „Немањићи“.

Пројектом су обухваћени ученици старијих разреда основних школа из Републике Србије, Републике Српске, региона и дијаспоре. Свака школа која је жељела да учествује на квизу формирала је екипу од три члана која је заједно са такмичарима из региона, Европе, Америке, Аустралије, Канаде, Азије и Африке рјешавала „online“ тестове.

Наша школа формирала је двије екипе које су учествовале на такмичењу. Андреа Вујановић (IX-8), Драгана Ђокић (VIII-7) и Анастасија Лукић (VII-7) формирале су екипу под називом „Исток“, док су чланови екипе „Кнез“ ученице: Сара-Тара Томић (VIII-5), Анастасија Гогић (IX-3) и Маја Митровић (IX-3). Ментори ученика били су: Дејан Живановић, наставник историје; вјероучитељи Данијел Васић и Дарко Алексић; Вера Трифуновић, наставник информатике и Сандра Симић, наставник српског језика.

Екипа „Кнез“ је успјела да се избори са преко 1000 ученика из 11 земаља који су били сврстани у 320 екипа и тиме се пласира на финално такмичење које је одржано у Београду, од 22. до 25. јануара. Први полуфинални дио такмичења, у ком је учествовало 8 најбољих екипа, одржан је 23. јануара у просторијама зграде општине Врачар, док је финале такмичења одржано два дана касније у згради Народне библиотеке на Врачару.

Циљ ове највеће културне манифестације је проширење знања о историји и државности нашег народа, као и окупљање и приближавање дјеце из српских земаља и региона. Организатори такмичења су најавили и нови циклус такмичења за сљедећу годину са темом о знаменитим Србима.