ПОТПИСАН УГОВОР СА АМБАСАДОМ ЈАПАНА О ДОНАЦИЈИ СРЕДСТАВА ЗА ЗАМЈЕНУ ВАЊСКЕ СТОЛАРИЈЕ

ПОТПИСАН УГОВОР СА АМБАСАДОМ ЈАПАНА О ДОНАЦИЈИ СРЕДСТАВА ЗА ЗАМЈЕНУ ВАЊСКЕ СТОЛАРИЈЕ

Влада Јапана обезбиједила је грант у износу од 143.649 еура за пројект обнове основних школа “Кнез Иво од Семберије” у Бијељини и “Свети Сава” у Рогатици, од чега је износ од 69.096 еура намијењен школи у Бијељини, а 74.553 еура школи у Рогатици.

Уговоре о гранту 12.3.2018. године су потписали отправник послова Амбасаде Јапана у Босни и Херцеговини Акихито Теручи те директор ЈУ ОШ “Кнез Иво од Семберије” Раденко Савић и директорица ЈУ ОШ “Свети Сава” Снежана Пјевчевић.

Отправник послова Амбасаде Јапана у обраћању новинарима казао је да се око 2.000 ученика и око 230 наставника и особља у обје школе суочавају с потешкоћама усљед оштећених школских зграда, као што су неуједначене температуре унутар просторија и опасност од озљеда због поломљене столарије.

Реализацијом пројеката добиће боље образовно окружење с новим прозорима и вратима – рекао је Теручи.

Подвукао је да је образовање кључ за развој једне земље, као и једно од приоритетних подручја јапанске помоћи БиХ.

Позвао је босанскохерцеговачке власти на свим нивоима да искористе своје овласти за издвајање више средстава из буџета за сектор образовања.

Такође, Теручи  је изразио наду да ће се пројекти које су данас потписали без застоја завршити, да ће дјеца из ових школа похађати наставу у бољим условима те да ће у блиској будућности постати мост пријатељства између БиХ и Јапана.

Директорица ЈУ ОШ “Свети Сава” Снежана Пјевчевић захвалила је Амбасади Јапана у БиХ и јапанској влади, казавши да јој је драго јер “су добри људи широког срца препознали њихове проблеме”.

Усљед дугогодишње употребе школе, неопходно јој је хитно реновирање – казала је Пјевчевић, подсјетивши да је ова школа саграђена 1975. године те да од тада није било никаквих значајнијих улагања.

Средствима добијеним овом донацијом замијениће вањску столарију на школи и врата на учионицама, чиме ће допринијети бољим условима за рад у школи, али и уштедити на енергентима.

Новинарима се обратио и директорЈУ  ОШ “Кнез Иво од Семберије” Раденко Савић који је нагласио да је ова школа досада радила у веома тешким условима.

Како је рекао, и поред великог труда и залагања у сачувању основних услова рада, нису успјели сачувати неке њене дијелове од “зуба времена”.

-Захваљујући залагањима Владе Јапана да радимо и живимо у нормалним условима, успје ћемо у догледно вријеме да се сврстамо, не само по бројности, учешћима и побједама у разним такмичењима, већ и по љепоти и изгледу школе, у сами врх Републике Српске – казао је Савић.

У име свих ученика, наставника и радника  у Управи школе захвалио је за донацију која ће, каже, учинити много за све њих.

Закључио је да је овом донацијом Владе Јапана учињено много, не само за оне који раде у школи, већ и за цијели град који се поноси својим младим нараштајима.