Радионица: „Насиље у адолесцентским партнерским везама“

Радионица: „Насиље у адолесцентским партнерским везама“

У сриједу, 4.5.2022. године ученици наше школе су присуствовали радионици под називом: „Насиље у адолесцентским партнерским везама“ која се одржала у просторијама Економске школе.

Радионица је реализована у оквиру UPSHIFT пројекта који се спроводи у 38 земаља широм свијета. Радионицу је инплементирала хуманитарна организација Genesis Project у сарадњи са UNICEFOM-ом. Циљ пројекта јесте да млади уоче неке проблеме у својој локалној заједници, да окупе тим и пријаве се.Тако је настао и тим Respect који је презентовао јако осетљиву тему о којој се истовремено врло мало прича, а то је „Насиље у адолесцентским партнерским везама“. Чланови тима су : Катарина Стевић, Јелена Петрић, Николина Ланцушки, Катарина Божић и Драган Вулин.

Радионица је била веома занимљива и едукативна захваљујући члановима тима Respect који су се одлично припремили и презентовали тему.Ученици су говорили о следећим темама:

  1. UPSHIFT пројекат и настанак тима
  2. Период адолесценције и основне карактеристике
  3. Врсте насилног понашања у вези
  4. Зашто се нациље јавља и како га препознати
  5. Зашто особе остају у насилној вези
  6. Образац партнерског афективног везивања
  7. Коме се обратити у случају појаве насиља

У овиру пројекта ће се одржати премијера  филма „Кад љубав боли“ ,

17.5.2022. године  у просторијама Центра за културу са почетком у 18 часова.

Након завршетка радионице ученици су обишли просторије економске школе и упознали су се са смјеровима који постоје у овој школи.