Награде за креативност ученика наше школе

Награде за креативност ученика наше школе

У склопу обиљежавања Свјетског дана Рома, који се сваке године обиљежава 8. априла Центар за интерактивну инклузију Рома и Ромкиња „Otaharin”  у сарадњи са организацијом „Caritas” из Швајцарске у оквиру имплементације пројекта „Интегралним приступом ка социјалној укључености” ученици наше школе су узели активно учешће  на овогодишњем такмичењу ученика деветих разреда о ромској историји, традицији и култури.

С циљем подизања свијести о положају ромске националне мањине у нашој земљи, те сазнању о језику, традицији и обичајима Рома, Отахарин Бијељина у сарадњи са организацијом „Caritas”  тежила је јачању свијести о ромској култури и о промоцији ромске националне мањине. На ту тему у протеклом периоду организивано је видео такмичење на нивоу деветих разреда основних школа са територије Града Бијељине. Наши ученици су се истакли међу више од 15 школа, припремивши инспиративне видео записе којима су презентовали богату историју и културу Рома.Такође, кроз литерарне радове које су написали на тему Рома показали су креативност и разумијевање тематике, што им је донијело престижне награде и то награду публике (ученици IX-6) и  били награђени вриједним робним наградама. Друга награда је награда за утицај на заједницу (ученици IX-5) и тако су освојили новчану награду у износу од 300 конвертибилних марака.

 

Оно на шта смо посебно поносни јесте хуманост наших ученика, јер ће новчану награду уплатити на рачун дјевојчице А.С.  ученице 5. разреда наше школе којој је новац неопходан за наставак лијечења.

 

Овај успјех не само што нас чини поносним на постигнућа наших ученика већ истиче важност промовисања и разумијевања различитих култура у школском окружењу. Настављамо подржавати наше ученике у њиховом истраживачком раду и креативном истраживању, те се надамо да ће овај догађај  инспирисати друге да се активно укључе  у промоцију и очување културне разноликости.